Saphier Regina: Physique Sociale avagy Társadalmi Fizika

.

Saphier Regina: Physique Sociale avagy Társadalmi Fizika

.
A “big data” (és a “big understanding”) korában újra előkerült egy réges-régi fogalom, a “társadalmi fizika”, mely a szociológia fogalmát megalkotó Auguste Comte fejéből pattant ki. Mivel ma már az emberek szinte minden lépése követhető, egészen új szinten figyelhetjük meg a társadalom törvényszerűségeit és mechanizmusait, továbbá be is avatkozhatunk.
.
A LinkedIn-en felmerült a téma, mely szerint a magyarországi konferenciákra nem nagyon érdemes előadóként ellátogatni… szerintem nézőként sem érdemes. A legjobb külföldi konferenciákat pedig online is meg lehet nézni. A TED fő konferenciáin minden előadó ingyen ad elő (alapos coaching-ban van részük, egyeseknek a Prezi-jét is legyártatja a TED). A motiváló az előadók számára, hogy 1. tényleg jó kapcsolatokra tehetnek szert a hosszú szünetekben, 2. ha igazán jó az előadásuk, a kiváló minőségű nyersanyagból profi virális videó lehet, ha a TED fejesei is úgy akarják (ugyanis nem minden előadás kerül fel a netre), 3. sokszor nagyon inspiráló a többi előadó is (szakmai szinergia alakulhat ki az előadók találkozásaiból), 4. az élő és csúcsminőségű online stream miatt olyan bloggerek írnak róluk globálisan, angolul, akár real time, mint pl. én (a saját kanapémon ülve, éveken át élőben tudósítottam a nagy TED konferenciákról, több száz előadásról, tehát az is közkincs lett, amiből a TED nem tett közzé videót). Megjegyzés: kb. 7 éve nem járok konferenciákra (sem előadóként, sem pedig nézőként).
.
Felvetődött tehát egy probléma, helyezzük szélesebb kontextusba, nézzük meg a kapcsolódó társadalmi jelenségeket, gondolatokat, és lássuk, mi lehet a megoldás.
.

Ha korlátolt a szponzor…

Vannak olyan konferencia előadók, akiknek érdemes fizetni, vannak, akiknek nem. Viszont mindkét csoportban vannak olyanok, akik mondanak néha nagyon érdekes, friss dolgokat, de ez teljesen kiszámíthatatlan. A digital media használatának szinte teljes hiánya a hazai konferenciák kapcsán megdöbbentő (a TED példát ezért hoztam fel, mert ők jól használják a digital media eszközöket… lehetne tőlük tanulni). Pár hónapja már majdnem rávettem magam, hogy ellátogassak egy online oktatási konferenciára a Magyar Telekom székházába, de mivel “beszólt” az egyik szervező, hogy ne tegyek saját és teljesen releváns online oktatási blog linkeket a konferencia üresen kongó facebook oldalára (később az egyik szervezőket koordináló személy elnézést kért tőlem, de addigra már nem volt mit tenni), újra teljesen elment a kedvem a személyes megjelenéstől, még azelőtt, hogy elindultam volna (átjött a helyi “értékrend” és sötétség, ami taszító és baromira felidegesít, ezért nagy ívben kerülöm)… Persze online nem lehetett előadásokat nézni, annak ellenére sem, hogy a Magyar Telekomnál gyűltek össze, és az online tanulás volt a téma. Utólag sem tettek fel videókat… mert egyszerűen nem készültek videók… nesze nekünk kommunikációs stratégia, ha korlátolt a szponzor… Lefogadom, hogy tele volt a terem videóképes okostelefonokkal is… Ha nincs az épületben ingyen wifi… nincs online konferencia stream… és nem kerülnek fel videók… kinek a szégyene ez? Megmondom én a kedves olvasónak, hogy ne kelljen ezen a fejét törnie, R. Iván kommunikációs igazgató szégyene… víziótlanság, fantáziátlanság, kicsinyesség és lustaság, provinciális multi szinten, és ezért még fizetést is kap… az ilyen emberek könnyen lesznek Magyarországon felsővezetők… nem a tehetség, nem a szorgalom, nem az ész, nem a szív, nem a jó szándék a mérvadó, hanem a bulizási képesség… az ilyen jellegű haverok nyomják egymást egyre feljebb… Hihetetlen, hogy még olyan kapcsolati hálók metszetében sem képesek a digitális média és a telekommunikáció eszközeit profin használni egy konferencia hozzáadott értékeként, mint a telekom szektor és az online oktatási szektor. Ez nem lehet pénz kérdés egy telekom cég esetében.
.

Amire érdemes időt szánni: Google+ Hangouts on Air

 
Ha valaki széles körben be akarja mutatni, hogy ő kicsoda, mit tud, és mit gondol, az ma ne egy zárt ajtók mögötti konferenciára áldozza az idejét, hanem érdemesebb Google Hangout-okban részt vennie, on air (amilyeneket pl. Koltányi Gergely készített a nyáron… szerintem nagyon jó kezdet, nem szabad abbahagyni, Gergely elég extrovertált hozzá, és minden résztvevőnek komolyan kellene venni ezt a lehetőséget… rendesen felöltözni, megfésülködni, rendet rakni a háttérben, kiküszöbölni a háttér zajokat, fel kell turbózni a saját netet és számítógépet, kamerát, és illik pontosan megjelenni, online is, stb.).
Nézőként sem érdemes egy unalmas, egész napos konferencián kókadozni, amikor valaki otthonról vagy egy kávéházból megnézheti élőben az egyik online konferencia szekció Hangout-ját, amint a legérdekesebb szakértők másokkal beszélgetnek. Bárki bárkivel felveheti a kapcsolatot online, vagy személyesen (akár egy újabb videót is fel lehet venni). Nem érdemes pénzért előadni egy limitált közönségnek, ha online el(ő)adhatod a tudásodat, amennyiben tényleg van rá kereslet, egy online tananyag formájában (akár angolul is). Felesleges szokványos konferenciát szervezni egy szűk körnek, amikor meetup-okat is lehet szervezni, bárkinek (akár pénzért), akit érdekel egy személyes összejövetel egy számára izgalmas témával kapcsolatban, például egy Google+ Hangout on Air alapú konferencia után. Én ebben a blogomban most arról gondolkodom hangosan, hogy hogyan lehetne a magyar társadalom útakadályait a digitális média eszközeivel, hatékonyan elhárítani.

Pentland társadalmi fizikája a big data korában avagy a társadalmi “átjárhatóság”

Egy társadalom csak akkor fejlődik, ha van átjárás a társadalmi csoportok között, ez alap “társadalom fizikai” szabály. Ajánlom ezzel kapcsolatban Alex Pentland kutatásait, előadásait és könyvét: Social Physics: How Good Ideas Spread: the Lessons from a New Science. A magyar társadalom csoportjai között minimális az átjárás, többek között ezért olyan gyenge a gazdasági teljesítmény is. Legyen pl. a konferencia prezentációs része online (mint egy TED előadás vagy egy MOOC videó), és a meetup legyen egy hatalmas, személyes “kávé szünet”, amikor mindenki leülhet és kedvére beszélgethet. Ennek van értelme. Hovatovább, a cégeken belül is ennek lenne értelme. Nem szabad az emberek csoportjait buborékokba zárni, hagyni kell, hogy együtt menjenek kávézni, lehetővé kell tenni, hogy beszélgessenek más csoportok tagjaival, megismerjék egymást és tanuljanak egymástól (erre nem alkalmasak a partik, főleg, mivel az introvertált munkatársak nem szívesen járnak bulizni).

Online névjegy

Hogy valaki érdekes ember, abból könnyen meg tudom mondani, hogy online mennyire izgalmas, amit ír vagy mond, és én csak akkor akarok vele találkozni, ha online képes tartalmas lenni vagy mond valami elgondolkodtatót (ez nem jelenti azt, hogy ne bukkannék személyesen is érdekes emberekre, de szakmai szempontból, ha valaki online nincs jelen, az ma elég gyanús és meglehetősen rossz benyomást kelt). A minap valaki online megkérdezte tőlem, hogy akarok-e egy olyan diplomamunkát bírálni tavasszal, amiben hivatkoznak az egyik tematikus blogomra. Megnéztem, hogy mit találok online a diákról és tudni akartam, hogy én mit tanulhatok tőle. Semmit sem találtam, ami bizony megdöbbentő. Ezt válaszoltam a professzorának (akitől a felkérést kaptam): “annyi közös lehet bennünk, hogy mindketten csillagpor vagyunk…”. Minek bíráljak egy szöveget, amit részben belőlem, vagyis az online megjelenési formámból ír egy önállótlan offline lény? Hasonlóképpen, minek menjek olyan konferenciákra, melyeken “egymás egyforma köldökét nézegető offline buboréklakók” beszélnek egymáshoz? Nekem többször fizettek konferencia előadóként, mint nem, de ennek ellenére ráuntam. A konferenciák a magyar társadalom összes gyermekbetegségeit hordozzák. Belterjesség és elmaradottság… a ki tudja hányadik hatványon…
.

Ebből a kiút a digitális média síkjaira vezet:

– Blog (nekem ez az első számú kedvencem, ha tartalmat akarok generálni, mert alapvetően egy introvertált író vagyok, és szeretek befelé figyelni),
– G+ Hangout on Air vagy egyéb eredetű YouTube videók (ez inkább az extrovertált embereknek való… én a Hangout-okat hallgatni szeretem, nem nézni, mert minek nézzek pár ringó fejet egy órán át), és
– Audio (pl. online rádió, számomra ennek a befogadása a legmeditatívabb és magam is szeretek hanganyagokat felvenni, társaságban is… jó lenne egy online rádiót létrehozni).
Az élő konferencia stream önálló kategória, de itthon sajnos nem nagyon vannak átütő konferencia előadók, akiket egész nap érdemes lenne nézni (a magyar TEDx előadókat többnyire kezdettől fogva siralmasnak találom), tehát ilyesmit inkább a TED legfelső síkján szeretek befogadni, alkalmanként négy napon át.
.
Hozzá kell tennem, hogy a legnépszerűbb előadók még gyakran nem tudnak azzal mit kezdeni, hogy az interjúik és az előadásaik egymás alatt jelennek meg a google-ön, és egy alapos néző hamar rájön, hogy a legjobb előadók is unásig ismétlik magukat, ahogy telnek az évek. Ha nem akarunk kiábrándulni a kedvenceinkből, ne nézzük meg az összes videót és ne hallgassuk meg az összes hanganyagot, mert nyomasztó lehet az ismétlés. Az előadóknak oda kell figyelniük erre a korábban ismeretlen problémára, és ez nem könnyű.
.

Online nyitás

Mindent összevetve, az izolált, offline konferenciák szokásos formájukban az elmaradottságot növelik és a magyar gazdaságot stagnáló állapotban tartják (sok más egyéb belterjességet erősítő tényezővel együtt). Van, akinek a konferenciák csak kellemetlenségek (sok üres fecsegés, széken gubbasztás), van, akinek networking események (ők az önreklámozó, feltörekvő szakemberek, akik azt hiszik, hogy itt lehet felfelé törekedni, pedig ez nagyon ritkán igaz… itt a felfelé vezető út valójában igen gyakran lefelé visz morális szempontból… szinte minden csak optikai csalódás, az örökös üzleti növekedés téveszméjéhez hasonlóan). Számomra a konferenciák minősége kifejezi a magyar társadalom állapotát, melyen mindenképpen változtatni kell. Első lépésnek az is elég, ha a jelenlegi konferenciákat Google+ Hangout-ok formájában, on Air, vagyis élőben elérhetővé teszik és mellé rendelik a meetup-ok személyes, közösségi lehetőségeit. Szintén fontos, hogy a fő social network-ökön online is induljanak a témához kapcsolódó oldalak és csoportok.
.
A konferenciák nyitottá tételéhez wifi, laptop, egy-két jó minőségű kamera, reflektor és mikrofon kell… no és persze jó (nemzetközi) előadók és beszélgetőtársak, akiket érdemes megnézni. Az ingyenes Hangout on Air okos felhasználása elősegítheti a gondolatok szabad áramlását, és az ideák szabad szárnyalása elősegítheti a társadalmi fejlődést és a gazdaság erősödést. A konferencia nem azért van, hogy az egyének magukat mutogassák, hanem például azért, hogy a közösség a jövőbe vezető utat közösen találhassa meg. Fontos tehát, hogy jó legyen a témaválasztás, és a konferencia címe mindenképpen legyen kifejező. A Hangout-okkal azonnal megosztható tartalmak is létrejönnek, melyek megtöbbszörözik az üzenet online (és offline) terjedési sebességét és távolságát.
.
Válogatott írásaimat, angolul és magyarul, a legkülönbözőbb témákban itt találod. Ha tetszik, amit írok, ne habozz reagálni, megosztani, “lájkolni”. Köszönöm, hogy elolvastad és továbbadtad.
Advertisement


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s